Matkapuhelin

0400 749 099

Sähköposti

sanna.koivisto@jokanainen.fi

Käyntiosoite

Ruukintie 37 | Seinäjoki

Lantionpohjan laskeumat oirehtivat usein paineentunteena, joka lisääntyy iltaa kohti. Voi tulla tunne, että jotakin pullistuu ulos emättimestä. Virtsarakko ei ehkä tyhjene kunnolla ja jatkuvasti pissattaa. Tai tuntuu, ettei suoli tyhjene kunnolla. Yhdynnässä voi olla ongelmia. Ei tee mieli harrastaa liikuntaa, kun alapäässä tuntuu niin ikävältä. Alaselkä voi kipuilla. Sinua saattaa vaivata laskeuma.

Laskeumien synnylle altistavat mm. perinnölliset tekijät, raskaudet ja synnytykset, ylipaino, lantionpohjan lihasharjoittelun vähäisyys/puute, raskas fyysinen työ tai harrastus, pitkittynyt yskä, ummetus, jotkin sairaudet kuten ms-tauti ja  lantionalueen leikkausten jälkitilat.  

Laskeuman oireet vaihtelevat sen mukaan, missä lantionpohjan lihas- ja sidekudosten toimintahäiriö tai heikkous on. Virtsarakko tai/ja peräsuoli voivat laskeutua/pullistua emättimeen ja ihan ulos asti. Kohdun kannatinsiteiden löystyminen aiheuttaa kohdun laskeutumisen emättimeen ja mahdollisen ulostyöntymisen. Toisinaan osa ohutsuolta voi laskeutua emättimeen. Yhdellä ihmisellä voi samanaikaisesti olla useampi laskeuma. 

Tiesitkö, että laskeumien oireita voidaan helpottaa mm. fysioterapialla? Juuri sinulle suunnitellut yksilölliset ohjatut harjoitteet voivat helpottaa laskeumavaivoja niin, ettei laskeuma ehkä tarvitsekaan korjausleikkausta. Estrogeenipitoisen voiteen tai emätinpuikkojen säännöllinen käyttö vahvistaa limakalvoja ja tekee niistä kimmoisammat. Laskeuman hoitoon voi kokeilla myös emättimeen asetettavaa laskeumarengasta tai -kuutiota. Mikäli suolen tyhjeneminen on haasteellista, voi jatkuva kuitupitoinen ruokavalio ja säännöllinen ulostuslääke tuoda helpotusta.

Lisää asiallista tietoa laskeumista ja niiden hoidosta löydät mm. netistä Terveyskylän sivuilta naistalo.fi

Suositellut julkaisut